Design är att undersöka verkligheten
Vad är design?
Design är en arbetsprocess som bär användarperspektivet och utvecklar med utgångspunkt från just dina användares behov. En arbetsprocess för att utveckla lösningar på ett medvetet och innovativt sätt där både funktionella och estetiska krav ingår med utgångspunkt från användaren. En nyckel till att lyckas är att utveckla i en inkluderande process, ett samskapande där berörda parter finns med från idé till färdigt resultat.
Metoder och tillvägagångssätt skiljer sig beroende på vad du utvecklar men oavsett om det är processer inom samhällsutveckling i offentlig sektor eller produktutveckling på ett företag så kan vi med säkerhet säga att design hjälper dig att hitta nya lösningar.
Designprocessens faser
Fas 1: Förstå
I den inledande fasen i designprocessen är syftet att skapa en bred förståelse för utmaningen och användarna.
Fas 2 – Definiera
I fas två definierar ni utmaningen som ni ska jobba vidare med. Det är viktigt att lägga tid på den här fasen, för att inte riskera att utveckla något som ingen behöver.
Fas 3: Idégenerera
I den tredje fasen är det dags att börja idégenerera. Släpp loss kreativiteten och jobba tillsammans för att få olika perspektiv och förslag på lösningar.
Fas 4: Prototypa
Alla idéer går att gestalta eller visualisera i fysisk form på något sätt. Vi kallar det att ”prototypa”.
Fas 5: Testa och implementera
I den sista fasen testar och vidareutvecklar ni era prototyper.
I SVIDs Designprocessguide kan du lära mer om vad varje steg i processen innebär. Här finns även stödmaterial för dig som vill prova använda processen som ett verktyg.
Att använda design i samhällsutveckling
I denna handbok får du både förståelse för effekter av design i samhällsutveckling och verktyg att använda i dina egna processer. Handboken ”En plats att leva på – handbok för samskapade, inkluderande och attraktiva livsmiljöer” syftar till att ge en övergripande bild av de fysiska och sociala faktorer och principer som påverkar att en plats upplevs som inkluderande och attraktiv. Denna handbok är utvecklad av Luleå tekniska universitet och RISE, i samverkan med stadsutvecklingskontoren på Mölndals kommun och Skellefteå kommun.
Studie – Design som utvecklingskraft för samhällets hållbara utveckling
Resultatet i studien visar på den stora potential som design och designprocesser har inom en mängd olika samhällssektorer. Studien är framtagen på uppdrag av Kulturdepartementet för att belysa hur designperspektivets olika delar kan stärkas för genomförandet av politiken för gestaltad livsmiljö. Studien är utförd av SVID och Svensk Form.
Mer om design
Hos Arctic Design Centers projektpartner SVID kan du lära mer om design. Här får du titta närmare på hur du kan använda design som förhållningssätt och process i utvecklingsarbete. Ta del av guider, verktyg och utbildningar eller läs bara på för att få bättre förståelse för processen.